• 2016 Charalampos Petras

Καλέστε μας

210 8062954

Ωράριο Γραμματείας

Δευτ - Παρ. 10:00 - 15:00.

Στείλετε e-mail

[email protected]

Θα μας βρείτε

Π.Φάληρο & Μαρούσι, Αθήνα.

  • Home
  • Το Ινστιτούτο
  • Συχνές Ερωτήσεις

Οι απαντήσεις μας στις πιο συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το Coaching;

To Coaching είναι η τέχνη της ανάπτυξης και της αλλαγής. Ως τέχνη, δανείζεται από την εγκυρότητα της επιστήμης και την ολοκληρώνει με τη δημιουργικότητα και τον ανασταχασμό των ανθρώπων που την ασκούν. Ως πρακτική, είναι εστιασμένο στη λύση, στον στόχο, στην δράση και το μέλλον. Το Coaching ως εμπειρία, βιώνεται μέσα από την ιδιαίτερη σχέση συμμαχίας και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Coach και τον Coachee. Το Coaching αντλεί μεθοδολογία, συνθέτει αρχές και μοντέλα από την Θετική Ψυχολογία, την Αθλητική Ψυχολογία, την Ανθρωπιστική Ψυχολογία, την Συστημική Προσέγγιση, το Μanagement, την Εκπαίδευση και τη Φιλοσοφία (Πετράς, 2015).

Τι είναι η Coaching Ψυχολογία (Coaching Psychology);

Η Coaching Ψυχολογία είναι επιστήμη, είναι ο ακαδημαϊκός κλάδος που μελετά την αλλαγή και την ανάπτυξη σε ανθρώπους χωρίς σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Eστιάζει στην ενίσχυση των επιδόσεων (Performance Enhancement), την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τη διάγνωση δυνάμεων (Strengths Diagnosis) και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ανθρώπων σε όλους τους τομείς της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής. H Coaching Ψυχολογία, για να επιτύχει στο έργο της, δημιουργεί τεχνικές και μεθόδους, που προκύπτουν από προσεγγίσεις της Ψυχολογικής Επιστήμης και των Θεωριών Μάθησης (Grant and Palmer, 2002).

Τι σχέση έχει το Coaching με "γκουρού" και "συνταγές ευτυχίας";

Στο Coaching υπάρχουν διεθνώς, δύο κυρίαρχες τάσεις. Η πρώτη είναι εκείνη της "ποπ ψυχολογίας" με "γκουρού" που υπόσχονται φόρμουλες επιτυχίας, συνταγές ευτυχίας και διάκριση σε λίγα μόλις βήματα. Αυτός ο κόσμος προϋπήρχε του Coaching και απλώς το χρησιμοποίησε ως μια νέα επιγραφή για να πουλήσει τα προϊόντα του. Η δεύτερη τάση είναι εκείνη του επιστημονικά τεκμηριωμένου Coaching (Science-based), το οποίο αντλεί θεωρία, μεθόδους και έγκυρα εργαλεία παρέμβασης από την ακαδημαϊκή έρευνα, και συγκεκριμένα από τους κλάδους της Coaching Ψυχολογίας, της Θετικής Ψυχολογίας, της Διοίκησης, της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας.

Πώς να επιλέξω Coach;

Υπάρχουν αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια επιλογής. Τα αντικειμενικά κριτήρια περιλαμβάνουν την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, την κατάρτιση και πιστοποίηση στο Coaching μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, τη συνεχιζόμενη επιμόρφωση και φυσικά την εμπειρία και εξειδίκευση που μπορεί να διαθέτει. Τα υποκειμενικά κριτήρια, περιλαμβάνουν την εμπιστοσύνη που θα νιώσετε στη γνωριμία μαζί του και την επαγγελματική του στάση απέναντι στο αίτημά σας. Αποφύγετε Coaches που σας δίδουν συμβουλές, επικαλούνται λύσεις για όλα, σας τάζουν εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα και Coaches που γνωρίζουν απλώς μία τεχνική και την εφαρμόζουν σε όλους.

Πώς μπορώ να γίνω Coach;

Τα βήματα προς την απόκτηση της γνώσης και της εμπειρίας που απαιτείται για να ασκηθεί το Coaching είναι τα εξής: Επιλέγετε το πρόγραμμα εκπαίδευσης που σας ταιριάζει, ολοκληρώνετε την εκπαίδευσή σας με επιτυχία και ξεκινάτε την πρακτική σας υπό εποπτεία. Παράλληλα εγγράφεστε σε έναν από τους συλλόγους μας και λαμβάνετε μέρος στις διαδικασίες ατομικής πιστοποίησης,

Χρειάζεται όλοι οι Coaches να είναι Ψυχολόγοι;

Δεν χρειάζεται όλοι οι Coaches να είναι Ψυχολόγοι, δεν είναι προαπαιτούμενο για να εκπαιδευτούν σε αυτό. Ωστόσο, είναι απόλυτα αναγκαίο να αποκτούν κατά την εκπαίδευσή τους, την απαραίτητη ψυχολογική σκέψη για να κατανοούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, να διακρίνουν ποιοι πελάτες είναι κατάλληλοι για Coaching (Coachability), να ξεχωρίζουν τις ψευδο-επιστημονικές απόψεις που κυριαρχούν στην κοινωνία για το Life Coaching (pseudoscience) και να προάγουν το επιστημονικά τεκμηριωμένο Coaching (Evidence-based Coaching).

Τι συμβαίνει όταν το Coaching εφαρμόζεται σε ευπαθείς ομάδες;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας και Ορθής Πρακτικής (Association for Coaching) στις περιπτώσεις τις οποίες το Coaching παρέχεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως άνεργοι, παδιά και έφηβοι, εξαρτημένοι από τον τζόγο και τις ουσίες, πάσχοντες από χρόνια και σοβαρά νοσήματα ή καλείται να συμβάλλει στην υπέρβαση προβλημάτων που αφορούν την σωματική και ψυχική υγεία, όπως η διατροφική συμπεριφορά, η ψυχοσωματική ευεξία, τα γνωστικά ελλείματα, το άγχος επίδοσης (performance anxiety), η χρόνια κόπωση και η εργασιακή εξουθένωση (burn out), οι Coaches θα πρέπει να κατέχουν την απαραίτητη ακαδημαϊκή εκπαίδευση και κλινική εμπειρία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Τι είναι η ατομική πιστοποίηση;

Η ατομική πιστοποίηση είναι κάτι διαφορετικό από την ολοκλήρωση ενός πιστοποιημένου προγράμματος εκπαίδευσης. Η ατομική πιστοποίηση δίδεται απευθείας από τους συλλόγους του Coaching (AC, EMCC, ICF) και συνήθως απαιτούν μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση πιστοποιημένης εκπαίδευσης, ελάχιστο αριθμό συνεδριών και ελάχιστο αριθμό εποπτικών συναντήσεων ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεστε. Περισσότερα θα σας εξηγήσουν οι ίδιοι οι σύλλογοι και φυσικά ο επόπτης σας.

Είναι το Coaching ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα;

Το Coaching δεν είναι ακόμη ένας αυτόνομος επαγγελματικός κλάδος, δεν υφίσταται ως θεσμοθετημένη δραστηριότητα με την ίδια λογική που η Συστημική ή Γνωσιακή Προσέγγιση δεν μπορούν να υπάρξουν αυθύπαρκτες χωρίς την ιδιότητα του επαγγελματία που τις παρέχει. Αυτό είναι μια αλήθεια που οφείλουμε να αποδεχτούμε για να διαμορφώσουμε το μέλλον με συνειδητότητα και γνώση.

Τι ισχύ έχουν οι πιστοποιήσεις από σχετικούς συλλόγους;

Οι πιστοποιήσεις που παρέχονται από τους Συλλόγους του Coaching (AC, EMCC, ICF, ISCP) είναι πολύ σημαντικές αλλά στην χώρα μας είναι άτυπες. Προσδίδουν κατά κάποιον τρόπο αναγνώριση στην αγορά (Credibility) ωστόσο δεν προσφέρουν κάποια θεσμική κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι ίδιοι οι σύλλογοι παραπέμπουν στην εθνική νομοθεσία εφόσον υπάρχει.

Τι προτείνουν οι ερευνητές για την θεσμοθέτηση του Coaching;

Οι Grant & Cavanagh (2004) υποστηρίζουν ότι για να υπάρξει coaching-επάγγελμα θα πρέπει:
  • Να τεθούν όρια και κριτήρια για την ένταξη σε αυτό.
  • Να διαμορφωθεί ένα κοινό σώμα γνώσης και εξειδίκευσης.
  • Να τεθούν επίσημα πρότυπα εκπαίδευσης σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
  • Να ιδρυθεί ένα σωματείο (Δημοσίου Δικαίου) ή μια αρχή που θα εποπτεύει και θα ρυθμίζει την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Να διατυπωθεί και να επιβληθεί κεντρικά ένας Κώδικας Δεοντολογίας.
  • Να υπάρξει κάποιας μορφής άδεια ή άλλη ρύθμιση του επαγγέλματος από το Κράτος.